Feeder Haken

Welke haak gebruik je voor feedervissen?

Welke haak gebruik je voor feedervissen? Een veel gestelde vraag, waar ook niet één en hetzelfde antwoord voorhanden is. In dit item geeft Arnout van de Stadt zijn visie over dit onderwerp.

Welke type haak voor welke vis?

Eigenlijk is er geen goed antwoord op deze vraag mogelijk, want het uitgangspunt moet het aas zijn. De vraag zou moeten zijn ‘waar vang je vandaag het beste de vis mee?’

Welke haak gebruik je voor feedervissen

Welke haak gebruik je voor feedervissen? Ga eerst uit van het best vangende aas, daar pas je de haak op aan.

Wanneer je gaat vissen schakel je vaak tussen verschillend aas; lusten ze deze dag meer maden, of juist dikke pieren of een maiskorrel. Op basis van het meest vangende aas kies je de haak.

Welke type haak voor welk aas?

Mijn favorieten zijn de N20 en N30, beide uit de Natural serie van Preston. Ik zal ze kort even toelichten

  • De N20 is een echte allround haak, met een rechte haakpunt. Een mooie haak voor een visserij op voorn met maden of casters. Deze haak is voor het feedervissen ontworpen, is erg sterk, maar de draad van de haak is nog opvallend dun. Je zou deze haak ook prima voor het vissen met de vaste hengel kunnen gebruiken.
    Welke haak gebruik je voor feedervissen
  • De N30 is een haak die zich uitstekend leent voor een bodemvisserij. Door de naar binnen gebogen haakpunt pakt deze minder snel rommel op en wordt daardoor ook minder snel bot dan een haak met een rechte haakpunt. Een mooie haak voor brasem of bliek met maden of wormen.

Welk formaat haak?

Ook voor deze vraag geldt dat het formaat aas leidend is voor het formaat van de haak. Om je enigszins een richtlijn te geven:

  • Groot aas? Grote haak! Met een formaat 12 haak kun je prima tot wel twee wormen vissen.
  • Met een maat 14 haak kun je goed een mestpier vissen.
  • Haakjes maat 16 en 18 lenen zich prima voor een visserij met maden en casters.